Tietoa jujutsun aloittaville

Harjoitteluasu

Alkeiskurssilla harjoitteluasuksi kelpaa hyvin esimerkiksi verryttelyhousut ja t-paita. Myös vanhaa budopukua voi käyttää, jos sellainen on. Harjoituksissa ollaan paljain jaloin, ja aina ennen harjoituksia kädet ja jalat pestään salihygienian säilyttämiseksi. Pukuhuoneen ja salin välillä kuljetaan sandaaleissa, jotta eteisen hiekat eivät siirtyisi tatameille.

Harjoitteluturvallisuuden takia tulee ennen harjoituksia kynnet leikata lyhyiksi sekä riisua kaikenlaiset korut, kellot ja lävistykset,  jotka voisivat tarttua vaatteisiin. Pitkät hiukset kannattaa sitoa poninhännälle.

Käyttäytyminen dojolla

Oppilaan on pyrittävä saapumaan ajoissa harjoituksiin. Myöhästyessä alkukumarrus suoritetaan itsenäisesti salin laidalla, jonka jälkeen jäädään seizaan (polvi-istuntaan) odottamaan valmentajan lupaa osallistua harjoituksiin. Luvan saatuaan voi suorittaa lyhyen alkulämmittelyn itsenäisesti.

Salille saavuttaessa ja sieltä poistuttaessa suoritetaan ovella pystykumarrus, jonka tarkoituksena on osoittaa kunnioitusta harjoitustovereita ja itse harjoituspaikkaa kohtaan.

Ennen ja jälkeen harjoituksen suoritetaan kaksi kumarrusta seizasta, joista ensimmäisellä osoitetaan kunnioitusta budon periaatteita kohtaan ja toisella läsnäolijoita kohtaan.

Oppilaan on pidettävä harjoitusasunsa siistinä ja poistettava ennen harjoitusta sormukset, kello, korut ja muut ylimääräiset esineet, jotka saattavat aiheuttaa vahinkoja.

Harjoitukseen on suhtauduttava vakavasti ja keskittyneesti. Turhaa keskustelua, nauramista ja äänekästä käyttäytymistä on vältettävä.

Valmentajan ohjeita on noudatettava nopeasti ja täsmällisesti.

Oikean budohengen säilyttämiseksi kaikkia tunteenpurkauksia on vältettävä. Kiukku, halveksunta ja pilkanteko eivät kuulu salille.

Jos oppilaan on poistuttava ennen harjoituksen loppua, tulee hänen ilmoittaa siitä valmentajalle ja suorittaa sitten loppukumarrus itsenäisesti.

Valmentajalla on oikeus poistaa harjoituksista henkilö, joka ei noudata näitä ohjeita. Oppilas, joka käyttää opetettuja taitoja toisten ihmisten vahingoittamiseen ilman selvää itsepuolustuksen tarvetta, määrätään väliaikaiseen harjoituskieltoon tai erotetaan seurasta kokonaan.

Harjoittelun tärkeimmät tavoitteet ovat luonteen vahvistuminen, vilpittömyys, peräänantamattomuus, kohteliaisuus ja itsehillintä.

Sanastoa

Harjoittelun yhteydessä käytetään paljon japaninkielisiä sanoja eri liikkeille. Tässä muutamia usein käytettyjä sanoja:

sensei = opettaja
sempai = vanhempi harjoittelija
hajime = alkaa
yame = loppuu

seiza = kumarrusten yhteydessä käytettävä komento, jolloin mennään polvi-istuntaan

rei = kumarrus
kiritsu = kumarrusten yhteydessä ”nouskaa ylös” -komento
jujutsuka = jujutsun harjoittelija
dojo = harjoitussali
tatami = salilla pehmusteena oleva matto
zanshin = valppaus, tarkkaavaisuus

kiai = tekniikoiden yhteydessä suoritettava huuto, jonka tarkoituksena on vahvistaa suoritusta ja kohottaa taisteluhenkeä

kote = ranne
hiza = polvi
tsuki = lyönti
geri = potku

1 = ichi
2 = ni
3 = san
4 = shi
5 = go
6 = roku
7 = shichi
8 = hachi
9 = ku
10 = ju

Lisämateriaalia

Maksettuasi alkeiskurssimaksun ja täytettyäsi ilmoittautumislomakkeen saat sähköpostiisi salasanan, jolla pääset tutustumaan jujutsun opasmateriaaleihin ja vyökoevaatimuksiin.

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu alkeiskurssille / ilmoita lapsesi / liity Reigando Budo ry:n jäseneksi tai kannatusjäseneksi tällä lomakkeella.